Videoguide: Sådan træner du op til skituren

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vil du gerne være godt forberedt til årets skitur. Så tage et kig på disse to videoer, som guider dig til øvelser, du kan lave FØR skituren, og når du ER kommet afsted.

De første måneder af året er højsæson for skiture for danskerne. Ikke mindst uge 7 og 8, hvor skolerne holder vinterferie.

Omkring en halv million danskere tager hvert år afsted for at nyde sneen og pisterne. Men hvert år kommer rigtig mange danskere desværre også galt afsted på pisten.

De hyppigste skiskader

De fleste skader opstår ifølge Sundhed.dk ved alpin ski eller på snowboard. Hånd- og håndledsskader er de hyppigste skarpt fulgt af skader på lår , læg og knæ.

Ifølge SOS International, der hjælper skiløbere hjem fra udlandet, som er kommet til skade, skete der i 2018 en stigning i antallet af skader på 10 procent i forhold til året før. Ifølge bureauet er de hyppigste skader, som de oplever, skader på anklen, underben og knæet.

  • Knæskader (36 procent)
  • Skader i underben, ankel eller i foden (18 procent)
  • Skulderskader, overarm og kraveben (16 procent)
  • Nakkeskader, rygskader og skader i bækkenet (6 procent)

Langt de fleste skiskader sker ifølge Sundhed.dk for unge mellem 13 og 24 år, og ca. 2/3 af dem, som kommer til skade, er mænd.

Hos Fysioterapien i Centrum møder vi også hvert år folk med skader og smerter efter skituren.

5 øvelser: Træn op FØR skituren

At stå på ski er hårdt arbejde og kræver, at du er i god form, hvis du vil undgå skader og pludseligt opståede smerter på skituren.

Jeg har samlet nogle gode øvelser, som du kan lave derhjemme før skituren.

Husk at starte i god tid. Faktisk skal du starte op minimum 8 uger før, du skal afsted, og lave øvelserne 3 gange om ugen. Skal I flere afsted, så lav eventuelt øvelserne sammen. Det kan måske øge motivationen til at få det gjort.[/vc_column_text][us_separator size=”small”][vc_video link=”https://youtu.be/KVCxwN95inU”][us_separator size=”small”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

3 gode øvelser: Husk at varme op!

Når du skal ud på pisten, så husk at varme op, så kroppen er klar. Lav hver øvelse i et minut og gør det hele to gange. Her kan du se, hvordan du kan lave øvelser på pisten.

[/vc_column_text][us_separator size=”small”][vc_video link=”https://youtu.be/fbGXWqTXpyo”][us_separator size=”small”][vc_column_text]

Og så et par ekstra råd?

Hver 5. skade på ski er slag på hovedet – så brug altid hjelm, sørg for dit udstyr passer til dig, og tænk dig i øvrigt om.

Kast dig kun ud i noget, som du ved, at du kan klare. Løb gerne med nogen, som er på samme niveau som dig selv. Hvis du løber med skiløbere, som er mere rutinerede end dig, risikerer du, at de ‘glemmer’ at vente på dig. Når de endelig holder en pause for at vente på dig, så fortsætter de ofte ned ad pisten, inden du er klar til at købe videre. Det er skidt, for netop her ender du måske med at overanstrenge kroppen bare for at kunne følge med.

Pas godt på dig selv, så kan du nyde ferien uden smerter.

Go’ skiferie[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *