Rygsmerter

Lænderygsmerter

Ankel underben og fod, knæ, ledbåndsskade, løbeskader, nakkesmerter, rygsmerter, skuldersmerter, UL-scanning

Thomas Greve

Henrik Juel Jensen, Fysioterapeut
Ankel underben og fod, idrætsskader, knæ, ledbåndsskade, nakkesmerter, Parkinson, prolaps, rygsmerter, Sklerose, skuldersmerter

Henrik Juel Jensen

Anne Mette Ebbesen, Maria Slettegaard Fysioterapeut
Hofte bækken, Hovedpine, nakkesmerter, rygsmerter

Anne Mette Ebbesen

Peter Inklaar, Fysioterapeut
knæ, ledbåndsskade, musearm, nakkesmerter, prolaps, rygsmerter, tennisalbue

Peter Inklaar

commotion/hjerneryst, Hofte bækken, Hovedpine, musearm, nakkesmerter, Parkinson, rygsmerter, Sklerose, skuldersmerter, tennisalbue

Stephanie Schwartzbach

Rygsmerter en helt almindelig lidelse

33% af alle i Danmark har haft lænderygsmerter inden for de seneste 14 dage, og over 60% af alle danskere vil opleve rygproblemer i løbet af livet.

Rygsmerter er en af de mest almindelige lidelser, der rammer danskerne med en klar overvægt af lænderygsmerter.

Mange plaget af lænderygsmerter om året

Lænderygsmerter koster samfundet 17 milliarder kroner om året i tabt arbejdsfortjeneste, sygedage, lægebesøg og hospitalsindlæggelser. Dertil kommer så den nedsatte livskvalitet som den enkelte oplever, og de bekymringer lænderygsmerter medfører.

Du kan dog kan tage det helt roligt, for langt de fleste smerter i lænden kan afhjælpes ved hjælp af fysioterapi.

Hvorfor opstår rygsmerter?

De fleste rygsmerter opstår uden en kendt årsag, men kan også udløses af pludselig bevægelse som fx at løfte en tung kasse.

Vi kender ikke alle årsager til, at man pludselig oplever rygsmerter, men vi ved dog, at der er nogle disponerende faktorer for udvikling af rygsmerter.

  • Familiær disposition
  • Dårlig træningstilstand
  • Overvægt
  • Rygning
  • Job, hvor kroppen udsættes for mange vibrationer som fx chauffører.

Lænderygsmerter med og uden udstråling

Lænderygsmerter deles overordnet ind i smerter med eller uden udstråling til ben.

Lænderygsmerter uden udstråling til benene er kendetegnet ved, at smerten er lokaliseret centralt i et bredt bælte henover lænden.

Der kan være trækkende fornemmelser ned til balderne. Du føler dig ofte låst i området og kan ikke bevæge dig frit, og smerten forværres, hvis du bukker dig forover eller rejser dig fra siddende.

Lænderygsmerter med udstråling har også smerter i lændeområdet, men har også udstråling med smerter ned typisk i det ene ben.

Smerterne trækker oftest ned på bagsiden eller ydersiden af låret og ofte ned i underbenet og til tider ud i foden.

Lægen kalder ofte disse smerter for iskiassmerter, da det er iskiasnerven, der er påvirket. Du føler dig ofte låst i området og kan ikke bevæge dig frit. Smerten forværres, hvis du bukker dig forover eller rejser dig fra siddende stilling.

Du oplever, at smerterne i benet kan forværres, fx når du skal tage strømper og sko på. Kan du reducere smerterne i fod og underben ved øvelser, er det et godt tegn.

Hvad kan Fysioterapien i Centrum gøre for dig?

Vi laver en grundig fysioterapeutisk undersøgelse. På den baggrund opstiller vi i samarbejde med dig en realistisk plan for dit behandlings- og genoptræningsforløb.

  • Vi kan hjælpe med at reducere dine smerter
  • Vi kan sørge for, at du laver de rigtige øvelser på det rigtige tidspunkt, så du kommer hurtigst muligt tilbage til normal daglig livsførelse
  • Vi kan vejlede dig trygt igennem forløbet, så mange af de bekymringer, der opstår i forbindelse med smerter i ryggen ikke fylder.

Vi sørger for, at den behandling, du får, lever op til de kliniske retningslinjer for behandlingen af lænderygsmerter.

Hvad kan du selv gøre mod ondt i ryggen?

Når du har fået ondt i ryggen handler det om at give ryggen de bedste muligheder for at reparere sig selv. Det gør du ved at leve dit liv så normalt som muligt – det vil sige …

  • gå på arbejde i det omfang, det er muligt
  • lave almindelige dagligdagsaktiviteter som madlavning og indkøb
  • lave små lette øvelser, der vedligeholder bevægeligheden, reducerer smerterne og skaber en øget cirkulation lokalt i området
  • variere dine stillinger af kroppen ofte mellem at stå, gå, sidde og ligge, da ryggen har bedst af variation. Små gåture kan være god motion til dig med lændesmerter.

Forebyggende rygtræning centralt i Hillerød

Træning er effektivt til at nedsætte smerter og øge funktion. Vores ryghold kan hjælpe dig videre.

Vi har ryghold, som du med fordel kan starte på, så snart du og din fysioterapeut vurderer, at der er kontrol med smerterne.

Vores ryghold tilpasses altid dig og din situation, og derfor kan du starte, når det passer dig.

På vores ryghold centralt i Hillerød træner du sammen med andre ligesindede med fokus på at forebygge tilbagevendende rygsmerter. Du kan også få hjælp til at planlægge din træning, hvis du er medlem af et fitnesscenter.