Piskesmæld
Whiplash – Nakkeforstuvning
Whiplash – Nakkeforstuvning
De fleste mennesker har en bekendt i deres omgangskreds, der har oplevet et piskesmæld.
Piskesmæld er ofte forbundet med biluheld, men kan også ske i forbindelse med andre uheld. Det sker typisk ved, at du bliver påkørt bagfra, mens du sidder stille i din bil. Hovedet kastes bagover, hvorefter det umiddelbart kastes forover, når selen bremser kroppens fremadrettede bevægelse.
Da hovedet vejer 4-5 kg medfører det både en komprimerende og separerende kraftpåvirkning af muskler, sener, ledbånd, led og nerver til følge.
Man kender ikke det præcise antal, som får kronisk piskesmæld.
Antallet af piskesmælds-skader er steget markant, efter der blev indført tvungen brug af sikkerhedsseler. Dog er andre skader efter trafikulykker faldet.
Kilde: Whiplashforeningen
Symptomerne efter en påvirkning af nakken har det med at komme snigende inden for de første to døgn.
De typiske symptomer er nakkesmerter i form af stivhed og nedsat bevægelighed i nakke og skulderåget samt hovedpine (oftest spændingshovedpine) og svimmelhed i forbindelse med bevægelser af nakken (der opleves ustabilitet ved bevægelse).
I sjældnere tilfælde kan du opleve synsforstyrrelser og føleforstyrrelser (typisk i baghoved/nakke og skulderområde og ofte sameksisterende med muskelspændinger).
For langt de fleste svinder symptomerne over dage og uger.
Det at have piskesmældssymptomer kan være forbundet med bekymringer som:
Her får du de generelle anbefalinger for håndtering af symptomerne efter piskesmæld:
Efter de første dage med ro og hvile skal du forsøge at leve så normalt som muligt, men uden dine symptomer blusser op. Det betyder for de fleste, at dagligdagen skal planlægges lidt mere stringent, da det fx kan være udfordrende med en fuld arbejdsdag.
Det optimale kan være at starte på arbejde og f.eks. være der tre dage (mandag, onsdag og fredag) pr. uge i fire timer. Aktiviteter som at se tv, læse og lave skærmarbejde kan også være udfordrende. Derfor må det tilrettelægges i kortere perioder ad gangen.
At planlægge din dag så stringent kan være udfordrende, hvis du har været vant til at klare “det hele” på den halve tid. Men det er planlægning, der er rigtig godt givet for at undgå, at forløbet bliver længerevarende. I den periode kan du også få kompetent hjælp af din fysioterapeut.