Parkinson

Neurologisk lidelse

Maria Slettegaard, Fysioterapeut
commotion/hjerneryst, Hofte bækken, Hovedpine, løbeskader, musearm, Parkinson, prolaps, Sklerose, tennisalbue, UL-scanning

Maria Slettegaard

Henrik Juel Jensen, Fysioterapeut
Ankel underben og fod, idrætsskader, knæ, ledbåndsskade, nakkesmerter, Parkinson, prolaps, rygsmerter, Sklerose, skuldersmerter

Henrik Juel Jensen

commotion/hjerneryst, Hofte bækken, Hovedpine, musearm, nakkesmerter, Parkinson, rygsmerter, Sklerose, skuldersmerter, tennisalbue

Stephanie Schwartzbach

Magnus Mckay Møller, Fysioterapeut
Ankel underben og fod, idrætsskader, knæ, ledbåndsskade, løbeskader, Parkinson, Sklerose, Styrketræning

Magnus Mckay Møller

8.000 danskere lever med Parkinson

Parkinson er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager.

Patienter med Parkinson mister flere og flere af de dopaminproducerende celler i hjernen og får symptomer på dopaminmangel. Dopamin er et signalstof, en kemisk budbringer, som overfører budskaber fra en nervecelle til den næste. Dopamin er derfor nødvendig for, at kroppen kan bevæge sig som ønsket.

Parkinson er en af de mest almindelige neurologiske sygdomme.

Omkring 8.000 mennesker lever i Danmark med sygdommen. Der er lidt flere mænd end kvinder med sygdommen. Gennemsnitsalderen, når man får diagnosen, er omkring 61 år.

Typiske symptomer på Parkinson

Parkinson har følgende typiske symptomer

1

Rysten

2

Muskelstivhed

3

Langsomme træge bevægelser

Symptomerne varierer meget fra person til person. De er afhængige af, hvor længe man har haft sygdommen, men kan også variere fra dag til dag, og de kan typisk forværres ved psykisk/fysisk stress.

Udover ovennævnte motoriske symptomer oplever mange desuden non-motoriske symptomer. Eksempelvis depression, angst, søvn- og fordøjelsesproblemer. Det er ligeledes vigtigt at tage hånd om disse i behandlingen.

Medicinsk behandling af Parkinson

Den lægelige behandling af Parkinson er fortrinsvis medicinsk, hvor man behandler med symptomdæmpende stoffer. Det er vigtigt, at man tager sin medicin, som aftalt med neurologen. Det er jer, der i fællesskab udarbejder en plan for medicineringen.

Over tid er der færre celler, som medicinen kan virke på, og virkningen af medicinen kan synes at aftage. Det bliver sværere at skabe et stabilt niveau af dopamin, og symptomerne kan derfor i perioder af dagen forværres. Man taler om on/off-perioder.

De typiske symptomer

  • Accelereret gang med små korte, trippende skridt i let foroverbøjet stilling (festination) med øget risiko for fald
  • Perioder af ufrivillig manglende evne til bevægelse (freezing) – især ved igangsætning af bevægelser fx. rejse sig fra stol, begynde at gå m.m.

Symptomerne er typisk psykisk påvirkeligt og tiltager ved længere tids medicinering og sygdomsudvikling.

Kombinationen af de langsomme bevægelser, den ændrede kropsholdning og de trippende bevægelser øger risikoen for fald.

De ovennævnte typiske vanskeligheder, du måske oplever ved at have Parkinson, kan alle resultere i risiko for inaktivitet, nedsat livskvalitet og social isolation.

Det kan fysioterapien hjælpe dig med

Fysioterapeuter kan hjælpe dig i gang med relevant træning for at mindske generne i hverdagen og mindske risikoen for fald.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet gælder også for dig med Parkinson. Vi kan hjælpe dig i gang med regelmæssig træning efter de gældende kliniske retningslinjer for fysioterapi til Parkinsonpatienter.

Der er evidens for, at intensiv neuromotorisk træning er gavnligt for parkinsonpatienter, og det kan mindske risikoen for inaktivitetsrelaterede livsstilssygdomme samt faldulykker.

Det kan du selv gøre

Det er vigtigt, at du selv gør, hvad du kan for at forblive aktiv i hverdagen. Bliv ved med at gå ture, ordne have og lignende, samt dyrke dit sociale liv som før.

Parkinsonforeningens hjemmeside indeholder meget god information omkring sygdommen og behandlingen, samt information omkring arrangementer i dit nærområde.