Maria Slettegaard
Henrik Juel Jensen
Anne Mette Ebbesen
Peter Inklaar
Stephanie Schwartzbach
Muskulære spændinger i dagligdagen
Mange danskere oplever i dagligdagen store gener fra muskulære spændinger. Helt op til hver fjerde voksne dansker har inden for de seneste 14 dage oplevet smerter eller ubehag fra nakke- og skulderregionen.
Det er i den fysioterapeutiske dagligdag i nakke- og skulderområdet, at vi oplever de fleste muskulære spændinger. Du kan selvfølgelig også opleve det andre steder i kroppen fx opspændte muskler i forbindelse med et lændehold eller muskulære spændinger i underarmen i forbindelse med en tennisalbue.
Hovedet skal balanceres på hvirvelsøjlen. Det gøres af et ekstremt fint-koordineret og finjusteret muskelsystem. Uhensigtsmæssige arbejdsstillinger udfordrer dette muskelsystem og vil over tid have en negativ indvirkning på musklernes arbejdsforhold og dermed give muskulære spændinger. De kan også opstå som en reaktion på smerter ved fx et hold i nakken eller lænden.
Muskulære spændinger kan ofte afhjælpes med manuel behandling fx massage, men det vil ikke fjerne den bagvedliggende årsag. Derfor kræver det i høj grad også aktive øvelser og ergonomisk tilretning og opmærksomhed på dine egne arbejdsstillinger.
Muskulære spændinger ved pc-arbejde og tennisalbue
Mange jobs kræver megen tid foran pc’en. Det er meget tit, at det over tid kan være årsag til muskulære ubalancer og dermed muskulære spændinger fra lænden og hele vejen op til nakken – måske mest udtalt i nakke- og skulderregionen.
Derfor er det vigtigt med en optimalt indrettet arbejdsplads. Erfaringen viser, at mange der arbejder ved pc sidder “klar” med hænderne på tastaturet – også selv om de ikke er i gang med en skriveopgave.
Det er en god idé at flytte hænderne fra tastaturet, når der læses mails, eller du er i gang med fordybelse, som ikke kræver, at du skal skrive. Lad hænder og underarme hvile på bordet foran tastaturet, når muligheden byder sig.
LÆS OGSÅ! 6 gode råd til at undgå gener
Sid korrekt ved din hjemmearbejdsplads
Denne guide viser dig, hvordan du sidder korrekt på hjemmekontoret.
Spændingshovedpine ved overbelastning
Dårlige arbejdsstillinger er ofte forbundet med hovedpine af typen spændingshovedpine.
Musklerne i nakken bliver overbelastet, hvis du sidder og falder lidt sammen i rygsøjlen og dermed øger belastningen på musklerne i nakken, der skal holde hovedet, så du kan orientere dig fremad.
Læs mere om hovedpine
Lændehold og muskulære spændinger
Ved indsættende smerter som fx et hold i lænden, vil du ofte opleve muskelspændinger i området. Det er en reflektorisk opspænding, som er kroppens eget svar for at prøve at beskytte området.
Umiddelbart lyder det som godt for ryggen, men det kan gøre det sværere at bevæge sig normalt og dermed være en lidt ond cirkel, da vi ved, at bevægelse er den bedste medicin for ryggen.
Hvilke bevægelser, øvelser og fysisk aktivitet din ryg vil have godt af varierer. Her kan du med fordel få hjælp af din fysioterapeut.
Andre årsager til muskulære spændinger
-
fysisk og psykisk stress
-
ensidigt og monotont arbejde
-
dårlig trivsel på arbejdspladsen
-
for lidt eller dårlig søvn
-
arbejdsmiljøforhold fx indretning af arbejdspladsen og højt lydniveau.
Muskulære spændinger kan i langt de fleste tilfælde afhjælpes markant. For at de ikke skal komme igen, kræver det opmærksomhed på ergonomi, regelmæssigt træning og variation af dine arbejdsstillinger.
Se også vores videoøvelser:
Elastik: Nedsæt smerter i nakke og øvre ryg
4 øvelser med elastik til at afhjælpe skader opstået, som kan opstå på hjemmekontoret.
Vægte: Nedsæt smerter i nakke og øvre ryg
4 øvelser med vægte til at afhjælpe skader opstået pg.a. arbejde på hjemmekontoret.
Hvordan kan vi hjælpe dig?
Hos Fysioterapien kan vi hjælpe dig med:
- manuel behandling i form af massage eller mobilisering, der kan afhjælpe muskulære spændinger
- vejlede dig i ergonomi
- vejlede dig i de mest effektive øvelser for at nedsætte muskulære spændinger
- føre dig trygt gennem behandlingsforløbet.