Henrik Juel Jensen
Stephanie Schwartzbach
Magnus Mckay Møller
600.000 lungesyge i Danmark
Omkring 600.000 danskere lever med en lungesygdom, og mange har svært ved at trække vejret, hoster og har pibende/hvæsende vejrtrækning.
Sygdomme i lungerne kan ramme luftvejene (astma, bronkitis) eller lungevævet (lungebetændelse, lungefibrose). Ved sygdommen KOL er både luftveje og lungevævet angrebet.
Hos Fysioterapien i Centrum kan vi hjælpe dig med den relevante træning, tilpasset dit individuelle fysiske behov.
Lungernes opgave
Lungerne skal tilføre blodet ilt og afskaffe affaldsstoffet kuldioxid.
Ved hjælp af luftvejene (bronkierne) bliver den luft, som vi trækker ind, transporteret ned i lungevævet (alveolerne). I alveolerne sker luftskiftet så blodet får tilført ilt og afgiver kuldioxid.
De typiske symptomer på KOL er:
-
Hoste
-
Åndenød
-
Pibende/hvæsende vejrtrækning i mere end 2 måneder.
Du kan finde ud af, om du har KOL ved at få lavet en lungefunktionsmåling hos din læge.
Hvad er KOL?
KOL er en kronisk lungesygdom og står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Omkring 320.000 danskere lever med KOL, men kun halvdelen ved, at de har sygdommen.
Hvad kan fysioterapien hjælpe dig med?
Ifølge de kliniske retningslinjer for fysioterapeuter anbefales det, at KOL-patienter laver styrke- og udholdenhedstræning. Det er vigtigt, at der sammensættes et individuelt tilpasset og superviseret træningsprogram, hvor belastningen progressivt øges over tid.
Hos Fysioterapien i Centrum kan vi således hjælpe dig med at komme i gang med relevant træning, tilpasset dit individuelle fysiske niveau.
Vi kan også vejlede dig i åndedrætsteknikker samt brugen af PEP-fløjte. En PEP-fløjte kan hjælpe lungepatienter med at få løsnet op for slim, håndtere åndenød og kan give dig en bedre forståelse af din vejrtrækning.