Idrætsskader
“overuse”- eller “overload”-skader
“overuse”- eller “overload”-skader
Danskerne er gennem de seneste 20 år blevet mere og mere bevidste om at dyrke regelmæssig motion for at holde sig i god form og øge livskvaliteten.
Regelmæssig motion er en af de vigtigste parametre for at forebygge en lang række sygdomme og lidelser i kroppen. Men det er også vigtigt, at vi er opmærksom på, hvordan vi træner, da antallet af idrætsskader har været støt stigende igennem en lang periode.
I takt med at træningsmængden er steget, ser vi, at selv børn i 8-11-årsalderen træner 3-4 gange om ugen, når de går til sport.
Det betyder, at der er øget behov for, at trænerne tilrettelægger træningen ud fra principperne om aldersrelateret træning, så børn og unge ikke løber ind i skader undervejs.
Hver gang du har trænet, har du faktisk nedbrudt vævet en smule. Du har udfordret kroppens muskler, sener, knogler. Dermed har du sat en masse processer i gang, så kroppen begynder genopbygningen af vævet.
Ved den rette restitution, god søvn og et varieret kostindtag vil kroppen besvare med superkompensation. Det vil sige, at det væv du “nedbrød”, nu er blevet genopbygget og endda i en stærkere udgave, end før din træning.
Derfor skal du huske, at restitution er lige så vigtig som din træning. Hvis ikke du respekterer den, vil du over tid nedbryde vævet i stedet for at opbygge vævet.
En idrætsskade opstår typisk som en ’overuse’- eller ’overload’-skade.
Overuse-skader opstår ved, at du igennem en længere periode kører lige på grænsen af vævets tolerancetærskel. Det, der starter som en let ømhed, som vi forventer går i sig selv over de næste dage, bliver mere vedholdende og opleves nu som en ømhed kontinuerligt og ikke kun under træning.
De fleste holder en kortere pause fra træningen og starter op igen. Desværre er ømheden og måske smerten til stede ved træning. Du prøver at træne et par gange, men ømheden bliver til smerte, og du kan nu ikke gennemføre et træningspas. Du har fået en overuse-skade.
Overload-skader opstår ved, at du ved en pludselig indsættende begivenhed under træning eller kamp oplever en skarp smerte og måske hævelse, der gør, at du er ude af stand til at fortsætte. Det kunne fx være en ankelforstuvning, fordi du vrikker om eller et vrid i knæet under en fodboldtackling.
Begge slags skader kan opleves i muskler, sener, knogler og led.
P står for Protection – Undgå aktiviteter og bevægelser der øger smerten i de første dage efter skaden.
E står for elevation – Du skal sørge for at løfte den skadede legemsdel over hjertehøjde for at minimere hævelsen.
A står for avoid anti-inflammatorisk medicin. Den type medicin kan forsinke heling.
C står for compression – Du skal have fokus på at minimere hævelsen i det skadede område.
E står for education – undgå passiv behandling – hav en aktiv tilgang.
L står for Loading – Du skal gerne bevæge det skadede område – dog kun uden eller ved minimale smerter. Gradueret tilbagevenden.
O står for optimism – vær positiv og vedholdende i din træning/rehabilitering.
V står for vascularisation – vælg smertefrie øvelser der øger blodcirkulationen.
E står for exercise – genvind mobilitet, styrke og proprioception ved at have en aktiv tilgang til genoptræning.