Henrik Juel Jensen
Stephanie Schwartzbach
Magnus Mckay Møller
Hjerte-kar-sygdom er meget udbredt
Mere end halvdelen af alle danskere over 55 år rammes af en hjerte-kar-sygdom.
De største hjertesygdomme i Danmark er åreforsnævring i hjertet, heraf akut blodprop i hjertet, forkammerflimren, apoplexi (karsygdomme i hjernen) og hjertesvigt.
I alle tilfælde kan en optimal genoptræning hos en fysioterapeut hjælpe dig over på igen. Samtidig kan vi hjælpe dig til, hvad du selv kan gøre for at forebygge, at det sker igen.
Alvorlige fakta om hjerte-kar-sygdom
- 476.000 danskere lever med en hjerte-kar-sygdom
- Hvert år rammes ca. 55.300 danskere af en hjerte-kar-sygdom.
Blodprop i hjertet
En blodprop er en tilstopning af en blodåre. Ved en blodprop i hjertet begrænses gennemstrømningen af iltholdigt blod i hjertemusklen.
Der kan være mange årsager til en blodprop i hjertet, men en hyppig årsag, er åreforsnævring. Aflejring af fedt, kolesterol og kalk fra blodet er skyld i forsnævringen. Går der hul på en aflejring, vil blodplader klumpe sig sammen og danne en prop af blod, der stopper for tilførsel til hjertet.
Forkammerflimren (atrieflimren og atrieflagren)
Hjertet har et elektrisk ledningssystem. Normalt vil elektriske impulser udgå fra et lille område i højre forkammer og forplante sig til resten af hjertet.
Ved atrieflimren og atrieflagren opstår impulser flere steder i forkamrene. Det fører til en uregelmæssig elektrisk aktivitet, der giver hurtigt og uregelmæssig hjerterytme.
Som udgangspunkt er tilstanden sjældent farlig med det samme, men kan medføre alvorlige følgevirkninger såsom blodpropper i arme, ben og hjerne samt hjertesvigt, hvis den forbliver ubehandlet. Hvis du kender symptomerne, er der gode muligheder for effektiv behandling.
Hjertesvigt
62.000 danskere har diagnosen hjertesvigt, og hvert år er der ca. 12.000, der får diagnosen.
Hjertesvigt går ikke over, men jo mere du ved om sygdommen og symptomerne, desto større chance er der for, at du kan opdage lidelsen i tide og fortsætte med at leve det liv, du ønsker.
Ved hjertesvigt er hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen nedsat. Sygdommen udvikler sig som regel over mange år. I sjældne tilfælde kan det opstå pludseligt.
Hjertesvigt er en kronisk tilstand, som kan behandles på flere forskellige måder. Din måde at leve på kan være med til at forsinke og måske forhindre, at tilstanden udvikler sig yderligere.
Hjertesvigtspatienter kan reducere genindlæggelser med 40% alene ved træning.
Hvad kan fysioterapien hjælpe med?
Der er evidens for, at kontinuerlig individuel tilpasset styrke- og konditionstræning er vigtigt for hjertepatienter.
Fysioterapeuten kan hjælpe dig med at komme sikkert i gang med træningen.
Snak med din fysioterapeut om, hvor meget du må belaste din krop.