Diskusprolaps

Diskusprolaps i lænden

Maria Slettegaard, Fysioterapeut
commotion/hjerneryst, Hofte bækken, Hovedpine, løbeskader, musearm, Parkinson, prolaps, Sklerose, tennisalbue, UL-scanning

Maria Slettegaard

Henrik Juel Jensen, Fysioterapeut
Ankel underben og fod, idrætsskader, knæ, ledbåndsskade, nakkesmerter, Parkinson, prolaps, rygsmerter, Sklerose, skuldersmerter

Henrik Juel Jensen

Peter Inklaar, Fysioterapeut
knæ, ledbåndsskade, musearm, nakkesmerter, prolaps, rygsmerter, tennisalbue

Peter Inklaar

Diskusprolaps en hyppig lidelse

Diskusprolaps er en hyppig lidelse, der rammer mange danskere hvert år. Langt hovedparten af dem, der får konstateret en diskusprolaps, kommer sig fuldt ud og kommer tilbage til helt almindelig daglig livsførelse og sportsudøvelse.

At have en diskusprolaps kan være særdeles smertefuldt med de værste smerter lokaliseret i det ene ben. Du kan opleve nedsat følesans på huden og summende og prikkende fornemmelser i underben og fod. Du kan opleve nedsat kraft i en eller flere muskler, og din gangfunktion kan være påvirket. Det skyldes, at en del af nervevævet til benet er irriteret.

Hvad er en diskusprolaps?

Mellem ryghvirvlerne sidder der brusk-skiver. De fungerer som en slags støddæmper og gør det muligt, at vi kan bevæge ryggen. Diskus består af en kerne af geleagtigt materiale omgivet af en fiberrig struktur (bindevævsring), der holder gelekernen på plads.

En diskusprolaps opstår, når gelekernen trænger igennem den omgivende bindevævsring og kommer til at fylde op i rygmarvshulrummet eller kanalerne, hvor nerven til benene ligger. Det skaber irritation af nervevævet, som leder til kraftige smerter og symptomer, der trækker ned i benet.

Hvad de færreste ved er, at hvis man laver en MR-scanning af alle i alderen fra fra 30-55 år UDEN rygsmerter, vil ca. hver 5. have tegn på en diskusprolaps.

Hvordan opstår en diskusprolaps?

De fleste diskusprolapser opstår uden en kendt årsag, men kan også udløses af pludselig bevægelse som fx at løfte en tung kasse.

Vi kender ikke alle årsager til, at man pludselig får en diskusprolaps, men ved dog, at der er nogle disponerende faktorer for udvikling af diskusprolaps.

 • Dårlig form
 • Overvægt
 • Rygning
 • Familiær disposition
 • Job, hvor kroppen udsættes for mange vibrationer som fx chauffører.

Hvad kan Fysioterapien i Centrum gøre for dig?

Vores fysioterapeuter kan …

 • sørge for, at du laver den rette træning.
 • reducere dine smerter ved hjælp af manuelle teknikker.
 • hjælpe dig med at genvinde en normal funktion.
 • hjælpe dig med at forebygge, at du får rygproblemer igen.
 • vejlede dig i, hvordan du håndterer at leve med midlertidige smerter.

Det kan også være nødvendigt at tage smertestillende medicin for at opnå større bevægefrihed og dermed bedre mulighed for normal livsførelse samt for at give en bedre nattesøvn.

Hvad kan du selv gøre?

Når du har fået ondt i ryggen handler det om at give ryggen de bedste muligheder for at reparere sig selv. Det gør du ved at leve dit liv så normalt som muligt. Det vil sige …

 • gå på arbejde i det omfang det er muligt.
 • lave almindelige dagligdagsaktiviteter som madlavning og indkøb.
 • lave små lette øvelser, der vedligeholder bevægeligheden, reducerer smerterne og skaber en øget cirkulation lokalt i området.
 • variere mellem at gå, sidde og ligge, da ryggen har bedst af variation. Små gåture kan være særdeles god motion til dig med diskusprolaps.

Forebyggende holdtræning i Hillerød

Træning er ofte en effektiv måde at nedsætte smerter og øge din funktion. Ønsker du at opnå en varig effekt af behandlingen og styrke din ryg i forhold til, hvor meget den kan klare, bør du rygtræne regelmæssigt.

Opbygger du en stærk core ved hjælp af funktionel træning, nedsætter du risikoen for at få en diskusprolaps.

Hos Fysioterapien i Centrum har vi flere ryghold, som du med fordel kan starte på, når du og din fysioterapeut vurderer, at du er klar til det.

På vores ryghold træner du sammen med andre med rygproblemer, hvor der er fokus på at forebygge tilbagevendende rygsmerter. På vores ryghold kan du også få hjælp til at planlægge din videretræning, hvis du fx er medlem af et fitnesscenter.

Vi tilbyder flere ryghold. Da holdene har maksimalt otte deltagere, er der rig mulighed for at fysioterapeuten kan tilpasse øvelserne individuelt, så niveauet hele tiden er tilpasset dig. Derfor kan du starte, når det passer dig.