
Diskusprolaps
Diskusprolaps i lænden
Diskusprolaps i lænden
Mellem ryghvirvlerne sidder der brusk-skiver. De fungerer som en slags støddæmper og gør det muligt, at vi kan bevæge ryggen. Diskus består af en kerne af geleagtigt materiale omgivet af en fiberrig struktur (bindevævsring), der holder gelekernen på plads.
En diskusprolaps opstår, når gelekernen trænger igennem den omgivende bindevævsring og kommer til at fylde op i rygmarvshulrummet eller kanalerne, hvor nerven til benene ligger. Det skaber irritation af nervevævet, som leder til kraftige smerter og symptomer, der trækker ned i benet.
Hvad de færreste ved er, at hvis man laver en MR-scanning af alle i alderen fra fra 30-55 år UDEN rygsmerter, vil ca. hver 5. have tegn på en diskusprolaps.
De fleste diskusprolapser opstår uden en kendt årsag, men kan også udløses af pludselig bevægelse som fx at løfte en tung kasse.
Vi kender ikke alle årsager til, at man pludselig får en diskusprolaps, men ved dog, at der er nogle disponerende faktorer for udvikling af diskusprolaps.
Træning er ofte en effektiv måde at nedsætte smerter og øge din funktion. Ønsker du at opnå en varig effekt af behandlingen og styrke din ryg i forhold til, hvor meget den kan klare, bør du rygtræne regelmæssigt.
Opbygger du en stærk core ved hjælp af funktionel træning, nedsætter du risikoen for at få en diskusprolaps.
Hos Fysioterapien i Centrum har vi flere ryghold, som du med fordel kan starte på, når du og din fysioterapeut vurderer, at du er klar til det.
På vores ryghold træner du sammen med andre med rygproblemer, hvor der er fokus på at forebygge tilbagevendende rygsmerter. På vores ryghold kan du også få hjælp til at planlægge din videretræning, hvis du fx er medlem af et fitnesscenter.
Vi tilbyder flere ryghold. Da holdene har maksimalt otte deltagere, er der rig mulighed for at fysioterapeuten kan tilpasse øvelserne individuelt, så niveauet hele tiden er tilpasset dig. Derfor kan du starte, når det passer dig.